Vilket godis är nyttigt? En guide till smartare sötsaker

glammamman
Godis är ofta något vi förknippar med njutning, belöning och barndomsminnen. Samtidigt vet vi att socker och processade ingredienser i stora mängder inte är bra för vår hälsa. Men måste vi välja mellan att unna oss något gott och att må bra? Svaret är nej – det finns alternativ som både smakar sött och gör mindre skada på kroppen. Vissa typer av godis kan till och med innehålla nyttiga näringsämnen! köpa godis online
I den här guiden reder vi ut vad som menas med “nyttigt godis”, vilka alternativ som finns och hur du kan göra mer hälsosamma val – utan att offra smaken. Godis med eget tryck från glammamman.
🍫 Vad menas med ”nyttigt” godis?
“Nyttigt godis” är egentligen en motsägelse, eftersom godis i traditionell mening ofta innehåller mycket socker, tillsatser och lite näring. Men nyttigt i detta sammanhang betyder: Ekologisk mat dryck livsmedel
-
Lägre sockerinnehåll
-
Naturliga ingredienser
-
Mindre processade ämnen
-
Högre innehåll av fibrer, vitaminer eller mineraler
-
Bättre fettkvalitet
-
Fritt från onödiga tillsatser, färgämnen och artificiella smakämnen
Det är alltså inte att man ska äta hur mycket som helst – men att välja bättre alternativ kan göra skillnad för hälsan, energinivån och blodsockret. https://matbloggaren.se/
🥇 Exempel på godis som är nyttigare än vanligt smågodis
1. Mörk choklad (minst 70 % kakao)
Mörk choklad innehåller antioxidanter, särskilt flavonoider, som kan vara bra för hjärta och kärl. Den innehåller mindre socker än mjölkchoklad och kan ge en nöjd känsla snabbare.
👉 Välj: ekologisk choklad utan tillsatt mjölkpulver eller palmolja.
2. Torkad frukt (i små mängder)
Russin, dadlar, fikon och mango kan fungera som naturligt godis – sött, rikt på fibrer och vissa vitaminer. Dock är de energitäta, så en liten mängd räcker.
👉 Undvik: torkad frukt med tillsatt socker (t.ex. vissa tranbär).
3. Raw food-bollar
Tillverkade på nötter, dadlar, kokos och kakao. De innehåller naturligt socker och nyttiga fetter, men inga tillsatser.
👉 Extra plus: ger både energi och näring – ett utmärkt alternativ till kakor och bakverk.
4. Nötter med choklad eller kryddor
Mandlar täckta i mörk choklad eller kanel kan vara ett proteinrikt och mättande alternativ.
👉 Nötter innehåller nyttiga fetter, men välj osaltade och rosta själv om möjligt.
5. Sockerfritt godis – med naturliga sötningsmedel
Det finns godis sötat med t.ex. stevia, erythritol eller xylitol, som inte höjer blodsockret på samma sätt som vanligt socker.
👉 Tänk på: vissa sockeralkoholer (som maltitol) kan ge magbesvär i stora mängder.
🚫 Godis som verkligen inte är nyttigt
Det kan vara bra att veta vilka godissorter man helst bör begränsa:
-
Vanligt lösgodis: ofta mycket raffinerat socker, artificiella färgämnen, gelatin och palmolja.
-
Gelégodis och sura remmar: extremt sockerrika, ofta med syror som kan fräta på tandemaljen.
-
Sockrade marshmallows, kola och fudge: högt GI, mycket fett och ofta transfetter.
-
”Light”-godis med konstgjorda sötningsmedel: kan ge sötbehov utan mättnad, och vissa ämnen (som aspartam) är omdebatterade.
🧠 Effekten av socker på kroppen
Att äta mycket socker påverkar kroppen på flera sätt:
-
Höjer blodsockret snabbt – följt av energidipp och sötsug
-
Påverkar tänderna negativt – karies och emaljerosion
-
Kan bidra till inflammation och ökad risk för diabetes typ 2 och övervikt
-
Ökar aptiten snarare än mättnad
Att byta till nyttigare alternativ kan alltså hjälpa till att balansera blodsockret, minska sötsug och få bättre energi över dagen.
🧁 Tips: så unnar du dig smartare
-
Gör eget godis hemma – t.ex. dadelbollar, chokladtryfflar, nötmix eller chokladöverdragna bananskivor
-
Sätt en “godisdag” eller välj att äta godis efter en måltid – inte på fastande mage
-
Byt godisskålen mot fruktsallad ibland – färsk mango, jordgubbar och kiwi är naturligt söta
-
Se över portionsstorleken – 3 bitar choklad är ofta tillräckligt för att känna sig nöjd
-
Tänk ”kvalitet framför kvantitet” – välj färre bitar av bättre innehåll
Vilket godis är nyttigt?
Det finns inget “hälsogodis” som man kan äta hur mycket som helst, men det finns klart bättre alternativ än traditionellt lösgodis. Nyttigare godis:
Innehåller naturliga ingredienser
Har mindre eller inget tillsatt socker
Ger långsammare blodsockerpåverkan
Kan till och med innehålla näringsämnen
Exempel på bättre val: mörk choklad, raw food-bollar, nötter, frukt och sockerfria alternativ med naturlig sötma.
Att välja rätt godis är inte bara en fråga om kalorier – det handlar om hur du mår, både direkt och på lång sikt. Så nästa gång du vill unna dig något gott, välj medvetet – och njut med gott samvete.


Lämna ett svar