Att starta en stiftelse i Sverige innebär att följa vissa regler och processer för att säkerställa att stiftelsen uppfyller lagkraven.
Här kan du läsa mer om kungliga stiftelser som finns för dig som behöver söka bidrag från dessa stiftelser
Här är en översikt över de viktigaste stegen och reglerna som gäller:
Steg-för-steg-process för att starta en stiftelse i Sverige:
- Formulera ändamålet:
- Bestäm syftet med stiftelsen, vilket ska vara långsiktigt och inte få ändras utan särskilda skäl. Ändamålet kan vara allmännyttigt (t.ex. utbildning, forskning, socialt arbete) eller enskilt (t.ex. familjestiftelse).
- Kapital och gåvoförbindelse:
- Stiftelsen måste ha en viss förmögenhet som ska användas för det bestämda ändamålet. Detta kapital kan vara pengar, fastigheter eller andra tillgångar.
- Upprätta en gåvoförbindelse eller ett testamente där den som donerar kapitalet anger hur det ska användas och att det ska bilda en stiftelse.
- Stiftelseförordnande:
- Upprätta ett skriftligt stiftelseförordnande som inkluderar stiftelsens namn, ändamål, hur kapitalet ska användas, hur stiftelsen ska förvaltas, och vilka som ska vara styrelseledamöter eller förvaltare.
- Förordnandet ska undertecknas av stiftaren (den som donerar kapitalet).
- Ansökan om tillstånd:
- Ansök om tillstånd från länsstyrelsen i det län där stiftelsen ska ha sitt säte. Ansökan ska innehålla stiftelseförordnandet och bevis på att kapitalet överförts till stiftelsen.
- I vissa fall kan särskilda tillstånd behövas, beroende på stiftelsens ändamål och verksamhet.
- Registrering:
- När tillstånd har beviljats, registrera stiftelsen hos länsstyrelsen. Registreringen gör stiftelsen till en juridisk person.
- Länsstyrelsen för ett stiftelseregister där alla stiftelser är registrerade och där vissa uppgifter om stiftelsen finns tillgängliga för allmänheten.
- Styrelse och förvaltning:
- Utse en styrelse eller förvaltare enligt stiftelseförordnandet. Styrelsen ansvarar för att förvalta stiftelsens tillgångar och säkerställa att ändamålet uppfylls.
- Stiftelsens styrelse eller förvaltare måste följa stiftelselagen och andra relevanta lagar och regler.
Viktiga regler och krav:
- Kapital: Det krävs ingen minimikapital för att bilda en stiftelse, men kapitalet ska vara tillräckligt för att uppfylla stiftelsens ändamål.
- Styrelse: Stiftelsen måste ha en styrelse eller förvaltare som ansvarar för förvaltningen och som ska följa stiftelseförordnandet och lagar.
- Revisorer: Stiftelser som uppfyller vissa kriterier (t.ex. storlek, verksamhet) måste ha en eller flera revisorer som granskar stiftelsens räkenskaper och förvaltning.
- Bokföring och årsredovisning: Stiftelsen är skyldig att föra bokföring och upprätta årsredovisning som ska lämnas till länsstyrelsen. Detta gäller alla stiftelser oavsett storlek.
- Tillsyn: Länsstyrelsen utövar tillsyn över stiftelser för att säkerställa att de följer gällande lagar och regler.
Lagar att beakta:
- Stiftelselagen (1994:1220): Reglerar bildande, förvaltning och tillsyn av stiftelser.
- Bokföringslagen (1999:1078): Gäller för alla stiftelser som är bokföringsskyldiga.
- Årsredovisningslagen (1995:1554): Reglerar upprättande av årsredovisning för stiftelser.
Genom att följa dessa steg och regler kan du starta och driva en stiftelse i Sverige på ett lagligt och korrekt sätt.
Spelar du på betting utan licens och se om du kan vinna.
Många gånger förknippar man stiftelser med kungafamiljen och här kan du läsa mer om kungafamiljen och deras aktier.